CCTV trendek 2020-ban – a Hikvision szerint

 

A legelső az ún. „multi-dimenzionális” érzékelés. Ez talán túlzás, de kétségtelen tény, hogy egyre több, az elektromágneses spektrum egyéb területeit érzékelő/alkalmazó, de akár a „szagok” analizálására alkalmas eszközt integrálnak a videomegfigyelő-rendszerekhez (esetenként magukba a kamerákba), fokozva azok hatékonyságát, alkalmazási spektrumát. Egy érdekes és szélsőséges példa, mikor szonárt integrálnak egy kamerához, mellyel az autókürtök szabálytalan alkalmazását detektálják.

A második trend, a több algoritmust futtató IP CCTV kamerák térnyerése várható a hardver erőforrások fejlődésének köszönhetően. Jelen pillanatban, a piacon elérhető, mesterséges intelligenciával (MI/AI) rendelkező eszközök zömében egyetlen algoritmust futtatnak. A Hikvision szerint, a 2020-as év ebben is gyökeres változást hoz.

A harmadik megjelölt trend, mindenképp kimeríti a „trend” fogalmát, hiszen a fejlesztők már sok éve azon dolgoznak, hogy szinte valamennyi vagyonvédelmi megoldást (behatolás és tűzjelzés, beléptetés stb.) egyetlen szerves egységgé lehessen „gyúrni”. A Hikvision szerint, ez a trend 2020-ban is virágozni fog. Az MI megoldások erőteljesebb fejlődésével és terjedésével az integrált rendszerek alkalmazási lehetőségei is jelentősen kitágulhatnak, automatizált folyamatok új tárháza állhat a végfelhasználók rendelkezésére.

 

 

Negyedik trendként az UHD (alias 4K/8K) megoldások erőteljes térnyerését predesztinálják. Kétségtelen tény, hogy a végfelhasználók a minél nagyobb és minél részletgazdagabb képanyagot preferálják, amióta világ a vág és létezik CCTV. A technológia jelenlegi fejlődési szintje – úgy hardverek, mint pl. a tömörítési eljárások (pl. H.265) terén – pedig már valóban lehetővé teszi a nagyfelbontású, akár 25(+) kép/s frissítési sebességű képanyag létrehozását, továbbítását, tárolását.

 

Ötödik trend (-gyanús) technológia csokor a bármilyen látásviszony melletti képalkotás támogatását takarja. Lehet a felvetéssel vitatkozni, de a gyártók már igen régen dolgoznak újabbnál újabb technológiákon, melyek a (közel) teljes sötétben való látást garantálnák. Az eredmények – ide nem számítva a hőkamerás technológiákat – esetenként hagyhatnak kérdőjeleket maguk után, de tény. ez is egy létező, a gyártókat és felhasználókat folyamatosan motiváló trend. A hőkamerás technológiák, a „szinte bármely körülmény” melletti, stabil képalkotás mellett, egyéb funkciókat is beemelhetnek a CCTV világába, mint pl. a tűz- és/vagy túlmelegedés-jelzés.

Hatodikként említi a Hikvision a „Felhő” alapú technológiák térnyerésére épülő trendet. Kétségtelen tény, hogy az IoT (Internet of Things) közeledő világában a „Felhők” terjedése elkerülhetetlen lesz. A már közel 10 éve lebegtetett „CCTV mint szolgáltatás” (VSaaS) megvalósulása egy másik kérdés. Ez utóbbi talán nem 2020 „hatásköre”, de kétségtaelen tény, hogy olyan technológiák, mint az MI és az 5G terjedésével ledőlhetnek falak, melyek ma még a VSaaS útjában állnak. Hetedikként, az elmúlt évek slágertémáját (trendjét) említi a gyártó, ez pedig a kiberbiztonság megnövekedett szerepe.

 


 

 

 

 

www.biztonsagabc.hu

Megjelenés kezdete: 2020.01.27.

Legolvasottabb híreink

Ideje biztosítani a kültéri védelmet a Pyronix XD termékekkel!

A kültéri védelem az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a felhasználó teljes biztonságban érezze magát. Hiszen a tudat, hogy a behatoló még azelőtt tetten érhető, hogy megpróbálna betörni valódi megnyugvást jelent.

A Hikvision kibővíti a videófelügyeleti rendszereit

 

A Hikvision, a világ vezető innovatív videomegfigyelő termékek és megoldások beszállítója a világ első Deep Learning NVR-jének megjelenését folytatja egy új IP-kamerával.

Bispektrális IP hőkamera és 2 MP színes fix optikás csőkamera

A Hikvision DS-2TD2615-7/10 hőkamerája hatékonyan alkalmazható terület- és tűzvédelmi célokra...