CCTV trendek 2020-ban – a Hikvision szerint

 

1. "Multi-dimenzionális” érzékelés 

Ez talán túlzás, de kétségtelen tény, hogy egyre több, az elektromágneses spektrum egyéb területeit érzékelő/alkalmazó, de akár a „szagok” analizálására alkalmas eszközt integrálnak a videomegfigyelő-rendszerekhez (esetenként magukba a kamerákba), fokozva azok hatékonyságát, alkalmazási spektrumát. Egy érdekes és szélsőséges példa, mikor szonárt integrálnak egy kamerához, mellyel az autókürtök szabálytalan alkalmazását detektálják.

2. IP CCTV kamerák térnyerése

várható a hardver erőforrások fejlődésének köszönhetően. Jelen pillanatban, a piacon elérhető, mesterséges intelligenciával (MI/AI) rendelkező eszközök zömében egyetlen algoritmust futtatnak. A Hikvision szerint, a 2020-as év ebben is gyökeres változást hoz.

3. Integrált rendszerek 

A fejlesztők már sok éve azon dolgoznak, hogy szinte valamennyi vagyonvédelmi megoldást (behatolás és tűzjelzés, beléptetés stb.) egyetlen szerves egységgé lehessen „gyúrni”. A Hikvision szerint, ez a trend 2020-ban is virágozni fog. Az MI megoldások erőteljesebb fejlődésével és terjedésével az integrált rendszerek alkalmazási lehetőségei is jelentősen kitágulhatnak, automatizált folyamatok új tárháza állhat a végfelhasználók rendelkezésére.

 

 

5. UHD (alias 4K/8K) megoldások előmenetele

 Kétségtelen tény, hogy a végfelhasználók a minél nagyobb és minél részletgazdagabb képanyagot preferálják, amióta világ a vág és létezik CCTV. A technológia jelenlegi fejlődési szintje – úgy hardverek, mint pl. a tömörítési eljárások (pl. H.265) terén – pedig már valóban lehetővé teszi a nagyfelbontású, akár 25(+) kép/s frissítési sebességű képanyag létrehozását, továbbítását, tárolását.

 

5. Tökéletes képalkotás akár vak sötétben is

Lehet a felvetéssel vitatkozni, de a gyártók már igen régen dolgoznak újabbnál újabb technológiákon, melyek a (közel) teljes sötétben való látást garantálnák. Az eredmények – ide nem számítva a hőkamerás technológiákat – esetenként hagyhatnak kérdőjeleket maguk után, de tény. ez is egy létező, a gyártókat és felhasználókat folyamatosan motiváló trend. A hőkamerás technológiák, a „szinte bármely körülmény” melletti, stabil képalkotás mellett, egyéb funkciókat is beemelhetnek a CCTV világába, mint pl. a tűz- és/vagy túlmelegedés-jelzés.

6. Felhő alapú technológiák

Kétségtelen tény, hogy az IoT (Internet of Things) közeledő világában a „Felhők” terjedése elkerülhetetlen lesz. A már közel 10 éve lebegtetett„CCTV mint szolgáltatás” (VSaaS) megvalósulása egy másik kérdés. Ez utóbbi talán nem 2020 „hatásköre”, de kétségtaelen tény, hogy olyan technológiák, mint az MI és az 5G terjedésével ledőlhetnek falak, melyek ma még a VSaaS útjában állnak. Hetedikként, az elmúlt évek slágertémáját (trendjét) említi a gyártó, ez pedig a kiberbiztonság megnövekedett szerepe.

 


 

 

 

 

Nézzen bele egy korábbi kiberbiztonságot és okosotthonokat érintő cikkünkbe:

Megjelenés kezdete: 2020.01.27.

Legolvasottabb híreink

Hikvision – Díjnyertes hőkamera

A Hikvision bispektrális láthatófény- és hőkamerája 2019-ben a svédországi Detektor International díjátadó gálán „riasztás és észlelés” kategóriában elnyerte az Innovatív Fejlesztés Díjat.

Hikvision acusense kamerák

Ma a Deep Learning algoritmusok segítségével egyre kifinomultabb és hatékonyabb intelligens megoldásokat fejlesztenek.

Hikvision -minden az egyben- beléptető terminál

A Hikvision DS-K1T501SF túlzás nélkül egy “svájci bicska”, ami megoldást kínál egyből 5+1 beléptetési igényre.